Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

5. Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


Αλέξανδρου Καλέμη


Όπως είδαμε στα προηγούμενα άρθρα, αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν ακόμη η Εύβοια διαμορφωθεί γεωλογικά, όπως την βλέπουμε σήμερα στους χάρτες, εμφανίστηκαν τα πρώτα ίχνη ζωής σ’ αυτή.

Τα απολιθωμένα δένδρα, καθώς και οι σκελετοί των ζώων, που ήλθαν στο φως, είτε τυχαία είτε με τη βοήθεια της αρχαιολογικής σκαπάνης, σε διάφορα σημεία του νησιού (ιδίως στο βορειοκεντρικό τμήμα του), γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της διαπίστωσης.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

4. Η ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20.000 ΧΡΟΝΙΑ


 Αλέξανδρου Καλέμη

Ανάλογου ενδιαφέροντος με την πολιτισμική ιστορία της Εύβοιας των 5.000 τελευταίων ετών είναι και η ιστορία της γεωφυσικής διαμόρφωσης του νησιού μας κατά την περίοδο των 20.000 τελευταίων ετών, αλλά και των περιόδων που προηγήθηκαν.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

3. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ. Ο ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΛΟΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ


 Αλέξανδρου Καλέμη


Μπορεί ο περίφημος Μωζόσαυρος της Αιδηψού να ήταν πιθανότατα αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα Α. Ζυγομαλά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις τεράστιες και μυστηριώδεις γεωφυσικές δυνάμεις, που κρύβει η περιοχή γύρω από την ιστορική λουτρόπολη της Εύβοιας.

Οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες εξάλλου έχουν επιβεβαιώσει τα γεωφυσικά φαινόμενα της περιοχής, την εξήγηση των οποίων παλιότερα έδιναν οι μύθοι. Η παλαιολίμνη, για παράδειγμα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λίμνης και Αιδηψού (σημερινά βάθη άνω των 450 μέτρων) και η καταμετρημένη γεωθερμική ενέργεια κοντά στα Λιχαδονήσια.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

2. Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ Ο ΜΩΖΟΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ



Η θεϊκά προικισμένη Εύβοια με το ανεκτίμητο φυσικό της περιβάλλον και τα 678 χλμ. μοναδικού κάλλους ακτών, αποτελεί σήμερα μία από τις λίγες περιοχές της γης με τόσα φυσικά εφόδια αλλά και τόση ιστορία.


Αλέξανδρου Καλέμη
Το νησί της Εύβοιας έχει έκταση 3.660 τετρ. χλμ. μήκος και 175 χλμ. πλάτος, που κυμαίνεται από 6 μέχρι και 50 χιλιόμετρα. Το μήκος των ακτών της Εύβοιας ανέρχεται σε 678 χλμ.

Στην Εύβοια ανήκει και ένας μεγάλος αριθμός βραχονησίδων, όπως οι Πεταλιοί έξω από το Μαρμάρι, τα Λιχαδονήσια στο Βορά, οι νησίδες ανοιχτά των Στύρων και αρκετές ακόμη, που βρίσκονται από τη μεριά του Αιγαίου. Αυτά είναι συνοπτικά τα στοιχεία της γεωγραφικής ταυτότητας της Εύβοιας, όπως τη βλέπουμε στους σύγχρονους χάρτες. 

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΥΒΟΙΑ: ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.




του Αλέξανδρου Καλέμη

 Εντρυφώντας επί τρεις σχεδόν δεκαετίες στις απολαυστικές διαδρομές της έρευνας για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Εύβοια, είχα την ευκαιρία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να καταχωρήσω τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις εικόνες που αποκόμισα σε εκατοντάδες ψηφιακά αρχεία κειμένων φωτογραφιών και ήχων. Πολλά από αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά βρίσκονται μεταξύ φωτός και σκότους και άλλα, τα περισσότερα ίσως, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.