Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

36. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΤΟΥ 4ου π.Χ.

Αλέξανδρου Καλέμη

 Η Bοιωτική ηγεμονία δεν άργησε να παρουσιάσει τα πρώτα σημάδια παρακμής, αφού από το 366 π.Χ.  είχε αρχίσει να ξεθωριάζει η εικόνα των Θηβαίων, λόγω της αλαζονικής και βιαίας συμπεριφοράς τους. Στο διάστημα αυτό η περιοχή της Ιστιαία και ιδιαίτερα η Ωρεός γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη και συνάπτουν εμπορικές συνθήκες με τη Κέα και άλλα ελληνικά εμπορικά κέντρα.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

35. Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΣ ΑΛΚΕΤΑΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΑΙΑ. Β΄ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 Αλέξανδρου Καλέμη

Οι τάσεις αντίδρασης των ελληνικών πόλεων προς του νικητές του Πελοποννησιακού Πολέμου, Σπαρτιάτες, οδήγησαν τους τελευταίους στην επαίσχυντο Ανταλκίδειο συνθήκη, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία υπό την προστασία των Περσών.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

34. ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ-ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ


Αλέξανδρου Καλέμη

Τα δεινά της ολιγαρχίας και η «συμμαχική» συμπεριφορά των Σπαρτιατών, πολύ γρήγορα δημιούργησαν στους Ευβοείς την ανάγκη αποσκίρτησης από την σπαρτιατική κηδεμονία. Έτσι, ενώ ανέχθηκαν επί σχεδόν έναν αιώνα τους Αθηναίους και την συμμαχία τους, η ομαλή συνεργασία τους με τους Σπαρτιάτες μετά βίας κράτησε μία δεκαετία. Αν μάλιστα δεν μεσολαβούσε η μεταβατική δεκαετία 410-400 π.Χ., που ακόμη δεν είχε ξεκαθαρίσει απόλυτα η επικράτησης των ολιγαρχικών στα ελληνικά πράγματα, πιθανότατα η τάση ανεξαρτητοποίησης των Ευβοέων να εκδηλωνόταν νωρίτερα.   Ούτως ή άλλως όμως, με επικεφαλής τους Χαλκιδείς, οι Ευβοείς επέλεξαν έναν ιδιαίτερο τρόπο αποδοχής του ολοκληρωτισμού στην Εύβοια. Συνεργάστηκαν λοιπόν στενά με τους Βοιωτούς ολιγαρχικούς, που εξαρχής είχαν επιλέξει να διατηρούν χαλαρούς δεσμούς με τους Σπαρτιάτες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν και τις πρώτες υποδομές του «Κοινού των Ευβοέων» που δημιουργήθηκε μετά από λίγα χρόνια.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

33. ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

Αλέξανδρου Καλέμη


 Παρά την μάλλον ευνοϊκή στάση των Αθηναίων προς την Εύβοια, στους Ευβοείς δημιουργήθηκε σταδιακά ένα κλίμα απεξάρτησής τους από την Αθηναϊκή Συμμαχία, που κορυφώθηκε προς τα τέλη του 5ου π.Χ., κυρίως την τελευταία δεκαετία του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

32. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

 Αλέξανδρου Καλέμη


 Το 431 π.Χ. έτος της έναρξης του Πελοποννησιακού Πολέμου, οι Αθηναίοι θεωρούν την Εύβοια ως το μεγάλο τους οχυρό απέναντι στην οργανωμένη επίθεση των Ολιγαρχικών και της Σπάρτης. Εκεί στέλνουν τα κοπάδια τους και ταυτόχρονα λαμβάνουν μέτρα προστασίας της Εύβοιας από τις πειρατικές επιδρομές. Αυτή την περίοδο η Χαλκίδα γίνεται σημαντική στρατιωτική και ναυτική βάση των Αθηναίων. Όσο μάλιστα ζούσε ο Περικλής η αντιμετώπιση της Χαλκίδας από την Αθήνα κάθε άλλο παρά καταπιεστική ήταν.