Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ «ΣΗΜΕΡΑ» ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ «ΧΘΕΣ»


  ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΜΕΡΟΣ 1ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1

 

Εικόνα 1
Ελλάδα λοιπόν και Ευρώπη, μια σχέση γεμάτη αντιφάσεις και προκλήσεις για συγκρίσεις, που επί αιώνες απασχολούν την διεθνή διανόηση. Το θέμα λοιπόν της Ευρώπης είναι αυτό που θα απασχολήσει αυτή την περίοδο τη σελίδα μας. Θα ταξιδέψουμε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβαίνοντας σύνορα, που σήμερα η ύπαρξή τους μετά βίας γίνεται αντιληπτή από τους βιαστικούς οδηγούς των οχημάτων που τα περνούν. 
Εικόνα 2
Και αυτό γιατί εδώ και αρκετά χρόνια μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις υποδηλώνουν πως στα σημεία αυτά πριν μερικές δεκαετίες υπήρχαν σύνορα, η διάβαση των οποίων απαιτούσε διαβατήρια, βίζες, ελέγχους (εξονυχιστικούς πολλές φορές) και πολλές - πολλές διατυπώσεις. Είναι πράγματι μια εντυπωσιακή εμπειρία, για μας κυρίως τους μεγαλύτερους (σε ηλικία) ταξιδευτές, η αίσθηση της ουσιαστικής κατάργησης των συνόρων. Στα τελευταία μάλιστα ταξίδια μας διαβαίνοντας δεκάδες σύνορα ευρωπαϊκών κρατών (μερικά εκ των οποίων πριν από το 1990 ανήκαν στο πάλαι ποτέ ανατολικό μπλοκ) δεν χρειάστηκε ούτε μία φορά να επιδείξουμε το διαβατήριο ή έστω την ταυτότητά μας. Ούτε καν τα χαρτιά του αυτοκινήτου μας.
Εικόνα 3
Στις πρόσφατες λοιπόν ευρωπαϊκές αυτές εξορμήσεις μας αναπολούσαμε το παρελθόν με τους προσεκτικούς ελέγχους των διαβατηρίων, την έκδοση της βίζας για τα ταξίδια στα κράτη της σοσιαλιστικής Ευρώπης, αλλά και την έκδοση του συναλλάγματος, την μετατροπή της αείμνηστης δραχμούλας μας σε δολάρια και την προσπάθεια να μεταφέρουμε κρυφά κάτι περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο εξαγόμενου συναλλάγματος. Και αυτό με την προοπτική της αγοράς κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής, που τότε πουλιόνταν αρκετά φθηνότερα σε μερικά ευρωπαϊκά κράτη από ότι στην Ελλάδα.
Εικόνα 4
Και μετά κατά την επιστροφή, εκείνη η αλησμόνητη γλυκιά αγωνία στην προσπάθεια να περάσουμε τις μικροαγορές μας κάτω από τα μάτια του τελωνιακού. Και στο τέλος η ουτοπική χαρά της νίκης όταν τα καταφέρναμε.
Τώρα όλα αυτά αποτελούν ένα ιστορικό πια παρελθόν, αφού η Ευρώπη έγινε πια η πατρίδα όλων μας, χωρίς σύνορα, χωρίς (φανερούς τουλάχιστον) ελέγχους και κυρίως με κοινό νόμισμα (στα περισσότερα τουλάχιστον κράτη μέλη της Ε.Ε.). 
Εικόνα 5
Έτσι ο επισήμως Ευρωπαίος πια Έλληνας με νόμισμά του το ισχυρό ευρώ μπορεί χωρίς φόβους, πάθη, κόμπλεξ και αγωνίες να διασχίσει την Ευρώπη του «σήμερα», διανύοντας άνετα χιλιάδες χιλιόμετρα στα σπουδαία ευρωπαϊκά οδικά δίκτυα και να επισκεφτεί τα μνημεία της ιστορίας που προβάλουν το τόσο αντιφατικό ευρωπαϊκό «χθες». Ταξιδεύοντας λοιπόν στην Ευρώπη του «σήμερα» θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε τα βαθιά σημάδια του «χθες». Και σας εγγυώμαι, αγαπητοί αναγνώστες, πως η διαδικασία αυτή θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Ραντεβού λοιπόν σε δύο μέρες.
Αλέξανδρος Καλέμης

 
ΛΕΖΑΝΤΕΣ

01) Με την ενιαία πλέον Ευρώπη, τις μεγαλόπρεπες μεγαλουπόλεις της, τα μνημεία της, αλλά και τα σημάδια του παρελθόντος της θα ασχοληθούμε εφέτος από την καθιερωμένη πια σελίδα μας.

02) Δούναβης. Ένας ποταμός συνυφασμένος σχεδόν με την ιστορία της Ευρώπης. Ενώνει πρωτεύουσες, χωρίζει κράτη και ομορφαίνει τη φυσική εικόνα της Κεντρικής Ευρώπης. Καλοκαιριάτικη άποψη του Δούναβη στη Βουδαπέστη.

03) Η Αρένα της Βερόνα στη Βόρεια Ιταλία. Ένα καλοσυντηρημένο ρωμαϊκό μνημείο, που σήμερα χρησιμοποιείται όπως το δικό μας Ηρώδειο. Εδώ παρουσιάζονται κλασικές όπερες και άλλα παρεμφερή μουσικά θεάματα.

04) Δύο μουσειακοί χώροι που προβάλουν την κακή πλευρά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ματχάουζεν, στο Λήντζ της Αυστρίας.

05) Η πύλη του Βραδενβούργου στο Βερολίνο.


 
Για επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Καλέμη και τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΡΟ τηλ. 22260-72262 6932-530330
email: ekinitro@otenet.gr
a-kalemi@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου