Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΡΟΣ ΙΙ



Εικόνα 1
Βρισκόμαστε στην πάλαι ποτέ πανέμορφη και κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, που δυστυχώς κανένα κοινό στοιχείο δεν έχει σήμερα με το λαμπρό παρελθόν της. Τεράστια, άχρωμη, απρόσωπη με χαρακτηριστική έλλειψη μνημείων δίνει την εντύπωση πως το βασικό μέλημα των κατοίκων της είναι να εξαφανίσουν κάθε ίχνος του παρελθόντος της. Και το γεγονός αυτό εκπλήσσει, κυρίως τους πεπειραμένους εξερευνητές της σύγχρονης Τουρκίας, αφού σε κανένα άλλο μέρος της χώρας δεν παρατηρείται ανάλογο φαινόμενο.
Ως μοντέρνα μεγαλούπολη η Σμύρνη δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αποκρουστική. Μεγάλα κτίρια, καλό σχετικά οδικό δίκτυο, ικανοποιητικές συγκοινωνίες, μετρό, τακτικές θαλάσσιες συγκοινωνίες με πλοιάρια, μεγάλα πάρκα, πλούσιο εμπορικό κέντρο και μερικά ακόμη χαρακτηριστικά ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, συνθέτουν επιγραμματικά την εικόνα της σύγχρονης Σμύρνης.
Εικόνα 2
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητό τους. Μεγάλη κίνηση και ανεπαρκείς οι χώροι στάθμευσης. Τα πάρκιν είναι ελάχιστα και ως εκ τούτου πανάκριβα (7 ευρώ την ώρα αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε).
Η Σμύρνη είναι η πόλη, όπου διοργανώνονται κάθε χρόνο οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις της Τουρκίας. Το τουρκικό αντίστοιχο δηλαδή της δικής μας Θεσσαλονίκης. Ο εκθεσιακός χώρος της Σμύρνης βρίσκεται σε ένα τεράστιο πάρκο κοντά στο κέντρο της πόλης. Κοντά στη νότια είσοδο του εκθεσιακού χώρου, μέσα σε τρία μοντέρνα οικοδομήματα στεγάζονται ισάριθμα μουσεία τέχνης και ιστορίας της πόλης, μεταξύ των οποίων και το καινούριο αρχαιολογικό. Το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης βρίσκεται σε άλλη θέση (νότια του κέντρου). Σ’ αυτό φιλοξενείται σήμερα μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν αριθμός εκθεμάτων. Τα περισσότερα και σπουδαιότερα εκθέματα έχουν μεταφερθεί πλέον στο μουσείο του εκθεσιακού χώρου.
Εικόνα 3
Όπως είναι φυσικό τα εκθέματα των αρχαιολογικών μουσείων της Σμύρνης σχετίζονται άμεσα και αποκλειστικά με το λαμπρό ελληνικό παρελθόν της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Ιωνίας. Εξαίρετα έργα τέχνης από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι και την εποχή του Βυζαντίου κοσμούν τα μουσεία, ιδιαίτερα αυτό του εκθεσιακού χώρου και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες τους, προβάλλοντας την ιστορική ταυτότητα της πόλης. Μια ταυτότητα, που όπως προαναφέραμε δεν είναι δυνατόν σήμερα να προβληθεί με άλλον τρόπο στους περιηγητές της σύγχρονης μεγαλούπολης, ελλείψει άλλων μνημείων.
Εικόνα 4
Στα αρχαιολογικά μουσεία της Σμύρνης εκτίθεται μεγάλος αριθμός ευρημάτων από τις δεκάδες Ιωνικές πόλεις, που άκμασαν κατά την αρχαιότητα (Έφεσος, Μίλητος, Κύμη, Κλαζομενές, Φώκαια, Τέως, Ερυθρές κ.α.). Ευρήματα από τις εν λόγω πόλεις φυλάσσονται επίσης τόσο στα τοπικά μουσεία μερικών εξ’ αυτών (Έφεσος, Μίλητος κ.α.), όσο και στο μεγάλο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Στο αρχαιολογικό μουσείο του εκθεσιακού χώρου της Σμύρνης εντοπίσαμε αρκετά ευρήματα από τις εν εξελίξει ευρισκόμενες ανασκαφές της Κύμης, που ως γνωστό υπήρξε αποικία των δικών μας Ευβοέων προγόνων και για την οποία ασχοληθήκαμε επισταμένως σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας.
Εικόνα 5
Σε αντίθεση πάντως με τις άλλες Ιωνικές πόλεις η Σμύρνη δεν έχει να επιδείξει την ανάλογη με αυτές αίγλη κατά την αρχαιότητα. Στη σημερινή της θέση η πόλη αναπτύχθηκε από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και μετά, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ακμή της κυρίως κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Μετά τη διάδοση του Χριστιανισμού έγινε σημαντική επισκοπική έδρα. Μετά το 1071 οι κατακτητές της Σμύρνης άρχισαν να εναλλάσσονται, Σελτζούκοι Τουρκοι, Φράγκοι Σταυροφόροι και αργότερα πάλι Τούρκοι. Η Σμύρνη σταδιακά εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου, όπου ο Ελληνισμός διέπρεψε οικονομικά και πολιτισμικά. Για την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης όμως θα επανέλθουμε στις επόμενες αναρτήσεις μας.
          
Αλέξανδρος Καλέμης




ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Εικόνα 1
Σπουδαία γλυπτά από τον διάκοσμο των αρχαίων Ιωνικών πόλεων εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του εκθεσιακού χώρου της Σμύρνης.

Εικόνα 2
Ο μεταλλικός δρομέας, που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης, ανήκει στην Ελληνιστική Περίοδο, και έχει βρεθεί προσφάτως στον αρχαιολογικό χώρο της Κύμης.

Εικόνα 3 
Γιγάντια κεφαλή. Ένα από τα εκθέματα του αρχαιολογικού Μουσείου της Σμύρνης.

   
Εικόνα 4
Μεταλλική γυναικεία μορφή. Από τα ευρήματα της Κύμης.

Εικόνα 5
Ψηφιδωτό Βυζαντινής Περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου