Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΥΡΛΑ & ΚΛΑΖΟΜΕΝΕΣ



Εικόνα 1
Βρισκόμαστε πάντα στην περιοχή της Σμύρνης, όπου ο Ελληνισμός διέπρεψε πολιτισμικά και οικονομικά σχεδόν αδιάκοπα από τα χρόνια της κλασσικής αρχαιότητας μέχρι και μετά την έλευση του εικοστού αιώνα, οπότε είχε φθάσει και στο απόγειο της ανάπτυξής του. Εκείνη ακριβώς την εποχή (1922) μετά από μία σειρά άτυχων ιστορικών συγκυριών σε συνδυασμό με τα λάθη και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του τότε ελληνικού κράτους, σήμανε το οριστικό τέλος της μακραίωνης πολιτισμικής ιστορίας της Σμύρνης. Την ληξιαρχική πράξη του θανάτου της υπέγραψαν με ποταμούς αίματος στα αποκαΐδια της πόλης οι Νεότουρκοι του Κεμάλ. Στη θέση της παλιάς Ελληνικής Σμύρνης, ξεφύτρωσε σταδιακά η σύγχρονη άχρωμη και απρόσωπη τουρκική μεγαλούπολη.

Εικόνα 2
Εκτός όμως από τη Σμύρνη, στην οποία δύσκολα ανακαλύπτει κανείς απομεινάρια του ελληνικού παρελθόντος της, σε ολόκληρη τη χερσόνησο μέχρι το κοσμοπολίτικο Τσεσμέ (Κρήνη) υπάρχουν δεκάδες μικρά ή μεγαλύτερα χωριά, όπου μέχρι το 1922 επικρατούσε και ευημερούσε το Ελληνικό Στοιχείο. Τα χωριά αυτά είναι πολύ εύκολο να τα επισκεφθεί σήμερα ο εποχούμενος επισκέπτης της περιοχής. Και αυτό γιατί ένας υπερσύγχρονος μεγάλος και ευθύς αυτοκινητόδρομος, μήκους 80 χλμ., συνδέει σήμερα τη Σμύρνη με το Τσεσμέ, οδηγώντας, μέσω δεκάδων διασταυρώσεων, στα χωριά της χερσονήσου. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός συνδέεται τόσο με τις μεγάλες περιφερειακές οδούς της Σμύρνης, όσο και με το εσωτερικό οδικό δίκτυο. Ένα ευρωπαϊκού τύπου σύστημα σηματοδότησης και ενημέρωσης των οδηγών δεν αφήνει περιθώρια λάθους ακόμη και στους πιο άπειρους οδηγούς σε τέτοιου είδους ταξίδια.
Εικόνα 3
Τα περισσότερο ενδιαφέροντα χωριά της χερσονήσου, για τους Έλληνες επισκέπτες, εκτός από την Κρήνη (Τσεσμέ) είναι τα Αλάτσατα και τα Βουρλά. Με αυτό το τελευταίο χωριό θα ασχοληθούμε σήμερα.
Στη θέση του χωριού αυτού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της λαμπρής αρχαίας Ιωνικής πόλης των Κλαζομενών. Οι Κλαζομενές ιδρύθηκαν τον 9ο π.Χ. αι. από Έλληνες αποίκους. Ονομαστή ήταν η αρχαία Ιωνική πόλη για την κατασκευή υπέροχων ζωγραφιστών σαρκοφάγων, πολλές εκ των οποίων εκτίθενται σήμερα στα αρχαιολογικά μουσεία της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Οι Κλαζομενές ήταν η πατρίδα του Αναξαγόρα (500-428 π.Χ.), ο οποίος δίδαξε φιλοσοφία στην Αθήνα έχοντας μαθητές του τον Περικλή, τον Ευριπίδη κ.α.).
Εικόνα 4
Τα Βουρλά είναι η πόλη που ουσιαστικά διαδέχθηκε τις αρχαίες Κλαζομενές. Το μικρό παραθαλάσσιο χωριό απέκτησε μεγάλη φήμη τα τελευταία χρόνια, αφού υπήρξε η πατρίδα του διεθνούς φήμης μεγάλου νομπελίστα Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη. Όπως είναι γνωστό ο Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη και έζησε ως το 1914 στα Βουρλά, όπου κατοικούσε η οικογένειά του (Σεφεριάδη). Τη χρόνια εκείνη εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του και δημιούργησε αργότερα το πλούσιο συγγραφικό και ποιητικό έργο του. Ο Γ. Σεφέρης επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του πολλές φορές την γενέτειρά του αλλά και πολλές περιοχές της Τουρκίας για τις οποίες έγραψε οδοιπορικά. Το 1963 το ποιητικό έργο του Γ. Σεφέρη τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ κάνοντας υπερήφανο ολόκληρο τον ελληνισμό και εξαπλώνοντας τη φήμη του ποιητή στα πέρατα του κόσμου.
Εικόνα 5
Σήμερα οι τοπικές αρχές των Βουρλών έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός της γέννησης του Σεφέρη στην μικρή αυτή παραθαλάσσια πόλη του νομού της Σμύρνης. Το πατρικό σπίτι του Σεφέρη έχει καταστεί επισκέψιμο μνημείο της πόλης ενώ μερικές ταβέρνες, μπαρ ή καφετέριες των Βουρλών έχουν την ονομασία «Σεφέρης» «Γιώργος Σεφέρης» ή άλλες παρεμφερείς που έχουν σχέση με τη ζωή και το έργο του Έλληνα ποιητή.




Αλέξανδρος  Καλέμης

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Εικόνα 1   
Μια μικρή γραφική παραθαλάσσια πόλη είναι τα Βουρλά. Στη θέση αυτή κατά την αρχαιότητα άκμαζε η λαμπρή πόλη της Ιωνίας, Κλαζομενές.

Εικόνα 2 
Φημισμένη κατά την αρχαιότητα ήταν η πόλη των Κλαζομενών για τις ζωγραφισμένες σαρκοφάγους. Μία από αυτές και η εικονιζόμενη, που εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο της Σμύρνης. 

  Εικόνα 3
Το πατρικό σπίτι του νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη (1900-1971) και ο δρόμος των Βουρλών, που βρίσκεται χτισμένο. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε τουριστικό αξιοθέατο της κωμόπολης. Στο κέντρο κυματίζει η ελληνική σημαία, πλαισιωμένη από την τουρκική και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   
Εικόνα 4
Κατά τον καλλίτερο γι’ αυτούς τρόπο εκμεταλλεύονται τουριστικά οι Τούρκοι το όνομα του Γιώργου Σεφέρη. Επεξηγηματικές πινακίδες σε τρεις γλώσσες.

Εικόνα 5
Παλιό ελληνικό αρχοντικό στην παραλιακή πλατεία των Βουρλών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου