ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΜΕΡΟΣ 3ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3
Εικόνα 1 |
Πριν περάσουμε σε επί μέρους προορισμούς και ασχοληθούμε εκτενώς με ευρωπαϊκά κράτη, πόλεις και μνημεία, συνεχίζουμε και σήμερα την γενική μας αναφορά στην εικόνα και τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ευρώπης.
Αναφερθήκαμε στους τρόπους με τους οποίους ο Έλληνας οδηγός μπορεί να περιηγηθεί με το αυτοκίνητό του τα Ευρωπαϊκά κράτη. Συνεχίζοντας σήμερα επί του ιδίου θέματος επισημαίνουμε πως οι τιμές των καυσίμων στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαφέρουν σημαντικά από τις ελληνικές τιμές.
Εικόνα 2 |
Οι διαφορές τα δύο τελευταία χρόνια είναι σχεδόν ασήμαντες. Επίσης και το γενικότερο κόστος που αφορά έναν περιηγητή δεν διαφέρει πλέον πολύ από αυτό που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα. Ξενοδοχεία, είδη διατροφής, και διάφορα άλλα προϊόντα δεν κοστίζουν (όπως παλιότερα) ακριβότερα από την Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα διαπίστωσα πως οι τιμές ήταν χαμηλότερες από τις ελληνικές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί στη χώρα μας με δεδομένο το πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα του μέσου Έλληνα σε σχέση με αυτό του μέσου Ευρωπαίου. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη δυσάρεστη διαπίστωση γιατί οι τρέχουσες οικονομικές συγκρίσεις καθιστούν την χώρα μας λιγότερο ανταγωνιστική τουριστικά σε σχέση με τις χώρες των Βαλκανίων, τις μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα με την γειτονική μας Τουρκία.
Εικόνα 3 |
Κάτι άλλο που παρατήρησα στα πολλά ταξίδια μας των τελευταίων ετών είναι η ποιότητα των παρερχομένων τουριστικών υπηρεσιών της Ευρώπης σε σύγκριση με αυτές της Ελλάδος. Δυστυχώς και στον τομέα αυτό υστερούμε, μπορεί όχι τόσο σημαντικά όπως θέλουν να παρουσιάζουν πολλοί, ωστόσο ακόμη υστερούμε παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στον τουριστικό τομέα. Βέβαια δεν μπορεί κανένας να βγάλει ακριβείς εκτιμήσεις στο θέμα αυτό όσο και αν προσπαθήσει. Όλα εξαρτώνται από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και δεν γίνεται να δημιουργηθεί ομαδικός κανόνας για κάθε κράτος. Για παράδειγμα έκρινα ως απαράδεκτο ένα ιδιαίτερα ακριβό γαλλικό ξενοδοχείο στην περιοχή του Λίγηρα, ενώ αντίθετα ένα συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων στη Βερόνα με κατέπληξε με την ποιότητα των εγκαταστάσεων αλλά και των υπηρεσιών του.
Εικόνα 4 |
Αφήνοντας όμως κατά μέρος τον τουρισμό και τις υπηρεσίες του ας δούμε συνοπτικά ποια είναι η εικόνα, που παρουσιάζουν τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, σήμερα. Τις ομοιότητες και τις διαφορές είναι δύσκολο να τις διακρίνει αμέσως ο σύγχρονος ταξιδιώτης, τη στιγμή μάλιστα που μετά την ουσιαστική κατάργηση των συνόρων βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη σε ένα άλλο κράτος χωρίς καν να το καταλάβει. Έτσι αν δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικός μπορεί σε κάποιες περιπτώσει να αντιμετωπίσει διαφορετικό κώδικα οδικής κυκλοφορίας ή και διαφορετικό νόμισμα στις περιπτώσεις των κρατών μελών, που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο καθεστώς του ευρώ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία κ.α.). Στην δεύτερη περίπτωση μάλιστα αν δεν εντοπίσει τα σύνορα και την εκεί υπάρχουσα τράπεζα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ανταλλαγής του ευρώ από ιδιώτες και στην καλλίτερη περίπτωση θα αγοράσει το τοπικό νόμισμα αρκετά ακριβότερα από τιμή της ισοτιμίας του με το ευρώ.
Εικόνα 5 |
Εκτός όμως από αυτές τις τυπικές διαφορές είναι γεγονός πως η κατάργηση των συνόρων δεν έχει καταργήσει υποχρεωτικά και την εθνική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα κάθε κράτους. Αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο οι διαφορές αυτές παρατηρούνται. Για τις διαφορές όμως αυτές θα επανέλθουμε στο επόμενο άρθρο μας.
ΛΕΖΑΝΤΕΣ
1) Ενδεικτική άποψη από ένα εντυπωσιακό, αλλά ωστόσο οικονομικό ξενοδοχείο της Ευρώπης. Ένα υπέροχο συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων στη Βερόνα.
2,3) Οι μεγαλοπρεπείς ναοί του Αγίου Στεφάνου. Της Βουδαπέστης και στην εικόνα 3 της Βιέννης.
4)Ένα εντυπωσιακό ανακτορικό κτίριο, της Βιέννης (Σέμπρουν).
4) Χαρακτηριστικό κτίριο της Σιένας στην Ιταλική Τοσκάνη.
Για επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Καλέμη και τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΡΟ τηλ. 22260-72262 6932-530330
email: ekinitro@otenet.gr
a-kalemi@otenet.gr
a-kalemi@otenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου