Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

44. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΗΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΗΣ

 Αλέξανδρου Καλέμη
Η Εύβοια και ειδικότερα η πανίσχυρη τότε από οχυρωματικής απόψεως, Χαλκίδα, έγινε θέατρο της διαμάχης Κασσάνδρου και Αντιγόνου, με την οποία ασχοληθήκαμε σε προηγούμενα άρθρα.


Δημήτριος ο Πολιορκητής (337-283 π.Χ.)
Γιος του Αντίγονου, του επονομαζόμενου και Μονόφθαλμου, ήταν ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, ο εξοχότερος των επιγόνων, όπως τον έχει χαρακτηρίσει η Ιστορία. Η επωνυμία «Πολιορκητής» οφείλεται στην πολιορκία της Ρόδου μετά από την οποία ο Δημήτριος, κατέπλευσε μέσω του Ευβοϊκού κόλπου στην Αυλίδα και έπειτα στη Χαλκίδα (305 π.Χ.). Από εκεί έδιωξε εύκολα τις Βοιωτικές δυνάμεις, που τότε ήταν συμμαχικές του Κασσάνδρου και εν συνεχεία έγινε ο κυρίαρχος της Εύβοιας, προς μεγάλη ικανοποίηση των Ευβοέων.
Δημήτριος ο Πολιορκητής (337-283 π.Χ.)
Ο Δημήτριος το 302 π.Χ. σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την Χαλκίδα και την Εύβοια ως ορμητήριά του για την εκστρατεία του εναντίον του Κασσάνδρου, ο οποίος ήδη είχε εκτοπιστεί από την Αθήνα και τον ελληνικό νότο και είχε περιοριστεί στη Θεσσαλία. Τα σχέδιά του όμως αναβλήθηκαν, λόγω της επείγουσας μετάβασής του στην Ασία προς βοήθεια του γέροντα πατέρα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου (382-301 π.Χ.). Εναντίον του Αντίγονου την εποχή εκείνη είχαν συνασπιστεί ο Πτολεμαίος, ο Λυσίμαχος, ο Κάσσανδρος και ο Σέλευκος
Αντίγονος ο Μονόφθαλμος (382-301 π.Χ.)
Ο λόγος αυτού του συνασπισμού εχθρών και φίλων εναντίον του Αντίγονου, ήταν η επικράτηση του τελευταίου στα περισσότερα τμήματα της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου και η ανάδειξή του, ως ο επικρατέστερος των διαδόχων του.Τη χρονιά αυτή (301 π.Χ.) έγινε η ιστορική μάχη της Ιψού, που καθόρισε τη μορφή του ελληνιστικού κόσμου. Αντίπαλες δυνάμεις οι 80.000
Σέλευκος (359-281 π.Χ.)
άνδρες του ηλικίας τότε 81 ετών, Αντίγονου και οι 75.000 άνδρες του συμμαχικού συνασπισμού, ενισχυμένοι από 450 πολεμικούς ελέφαντες του Σέλευκου. Ο Δημήτριος ήταν επικεφαλής 10.000 ιππέων και κατάφερε να νικήσει το μεγαλύτερο σε δύναμη αντίπαλο ιππικό. Παρασυρμένος όμως από τον ενθουσιασμό της νίκης του, ο Δημήτριος, απομακρύνθηκε από το πεδίο της μάχης με αποτέλεσμα να περικυκλωθεί ο γηραιός πατέρας του, ο οποίος μάταια περίμενε την επιστροφή του Δημητρίου. «Αλλά Δημήτριος αφίξεται βοηθών» ήταν τα τελευταία λόγια του Αντίγονου, ο οποίος πέθανε μαχόμενος και εγκαταλειμμένος από τους άνδρες του. 
Μετά το θάνατο του Αντίγονου, έλαμψε το άστρο
του Δημητρίου του Πολιορκητή, ο οποίος από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ηγετική προσωπικότητα, που πλησίαζε σε προσόντα αυτή του Μ. Αλεξάνδρου. Σε λίγα μόνο χρόνια ο Δημήτριος περιόρισε τους αντιπάλους του και κατάφερε να στεφθεί τελικά βασιλιάς της Μακεδονίας και ηγεμόνας της Ελλάδος.
Την εποχή της ηγεμονίας του ο Δημήτριος, ιδιαίτερα συμπαθής στην Εύβοια, ναυπήγησε πολλά πλοία στην Χαλκίδα, ετοιμάζοντας ισχυρό στόλο με σκοπό την κυριαρχία του σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Δυστυχώς γι αυτόν όμως οι αντίπαλοί του συνασπίστηκαν και πάλι με αποτέλεσμα την τελικά ήττα του Δημητρίου στην Ασία. Εκεί ο ισχυρός ηγέτης συνελήφθη από τον Σέλευκο και φυλακίστηκε σε ένα φρούριο της Απάμειας, κοντά στην Αντιόχεια. Στη φυλακή αυτή τέλειωσε μάλλον άδοξα το 283 π.Χ. η ζωή του Δημητρίου τουΠολιορκητή.

Για την Εύβοια η περίοδος ηγεμονία του Δημητρίου του Πολιορκητή, υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη των πόλεών της. Ιδιαίτερα μάλιστα το βόρειο τμήμα της μεγαλονήσου, γνώρισε την απαρχή της μεγαλύτερης ακμής στην ιστορία του.

Η λατρεία των Ευβοέων προς τον Δημήτριο τον Πολιορκητή αποδεικνύεται από τις γιορτές, που διοργανώνονταν στη μεγαλόνησο προς τιμήν του. Οι αγώνες ονομάζονταν «Δημητρίεια» και διεξάγονταν με διαδοχική σειρά στις πόλεις Ωρεό, Χαλκίδα, Ερέτρια και Κάρυστο. Περιελάμβαναν παραστάσεις τραγωδιών με κωμωδούς αυλητές κτλ. Σε επιγραφή της Ερέτριας αναφέρονται λεπτομερώς τόσο ο τρόπος πρόσληψης των κωμωδών, τραγωδών και μελών χορών, όσο και της προμήθειας σκευών για τις εορταστικές παραστάσεις. Την ίδια ακριβώς περίοδο διεξάγονταν και γιορτές προς τιμή του Διόνυσου, τα «Διονύσια» με αντίθετη διαδοχική σειρά από αυτή που γίνονταν τα «Δημητρίεια», δηλαδή από την Κάρυστο προς την Ωρεό.
Ενδεικτικό στοιχείο των μεγάλων τιμών που οι Ευβοείς επεφύλαξαν στον Δημήτριο τον Πολιορκητή ήταν και το ότι ονόμασαν ένα μήνα «Δημητρίωνα» προς τιμήν του. Κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν και ο μήνας που τελούνταν τα «Δημητρίεια» στις ευβοϊκές πόλεις. 

 Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των Ευβοϊκών Εκδόσεων Κίνητρο, των διάφορων συντακτών των κειμένων και των κατόχων των φωτογραφιών. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση των Ευβοϊκών Εκδόσεων Κίνητρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου