Είδαμε πως από το 472 π.Χ. μέχρι και
το καλοκαίρι του 446 π.Χ. επικρατούσε μία σχετική ηρεμία στις 236 πόλεις μέλη
της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Κατά την περίοδο αυτή και λίγο πριν τα γεγονότα που
ακολούθησαν την αποστασία της Ιστιαίας από την Αθηναϊκή Συμμαχία, έχουμε
αρκετές πληροφορίες τόσο για τις κοινωνικές συνθήκες, που επικρατούσαν εκείνη
την περίοδο στην Εύβοια, όσο και για το υπάρχον μέχρι και σήμερα δίλλημα για
τον αν Ωρεός και Ιστιαία ήταν μία πόλη με διαφορετικό όνομα ή δύο ξεχωριστές πόλεις.
Σχεδόν όλοι οι αρχαίοι χρονικογράφοι,
που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, δεν καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Κανένας
όμως δεν αναφέρεται ταυτόχρονα και στα δύο ονόματα των πόλεων, ενισχύοντας τους
ισχυρισμούς ταύτισής των.
Παγκοσμίου ενδιαφέροντος ήταν ανέκαθεν η αρχαία ελληνική
ιστορία. Εκατοντάδες ερευνητών σε διεθνές επίπεδο ασχολήθηκαν και ασχολούνται
με το θέμα αυτό.
|
Επίσης, όπως μας μεταφέρει στο βιβλίο του «Ιστορία της αρχαίας Εύβοιας» ο αρχαιολόγος Δρ. Επαμ. Βρανόπουλος, σώζεται μία επιγραφή (C.I.A. αρ.28), η οποία αναφέρεται στο εμπόριο μεταξύ Ιστιαίας και Αθήνας. Σε αυτή γίνεται λόγος για μεταφορές αλόγων, όνων και προβάτων, για ναύλους στον Ευβοϊκό και για διόδια (!;) στην αμαξιτή οδό Ιστιαίας-Χαλκίδας. Τεκμηριώνεται δηλαδή για μία ακόμη φορά η ναυτική δραστηριότητα της Ιστιαίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από την μεταγενέστερη κοπή νομισμάτων, που εμφανίζουν την Νύμφη Ιστιαία καθήμενη επί της πλώρης πλοίου.
Σε πολλά νομίσματα της Ιστιαίας απεικονίζεται η Νύμφη
Ιστιαία
καθισμένη στην πλώρη ενός πλοίου
|
Όμως, όπως ακριβώς έγινε και 50 χρόνια πριν (506 π.Χ.), η αποστασία του 446 π.Χ. έγινε με την σύμπραξη των Λακεδαιμονίων, οι οποίοι παράλληλα με την αποστασία Βοιωτών και Ευβοέων, εισέβαλαν στην Αττική. Ο Περικλής πρόσκαιρα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, αφού είχε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρία μέτωπα. Με κατάλληλους χειρισμούς ο Αθηναίος ηγέτης κατάφερε αρχικά να αποκρούσει τους Σπαρτιάτες και στη συνέχεια επικεφαλής ο ίδιος 50 πλοίων και 5.000 οπλιτών, εκστράτευσε εναντίον της Εύβοιας.
Περικλής
|
Υπό αυτές τις συνθήκες ο Περικλής, βοηθούμενος και από τους δημοκρατικούς της Εύβοιας, δεν δυσκολεύτηκε να επαναφέρει τη μεγαλόνησο στην Αθηναϊκή συμμαχία, επιβάλλοντας για μία ακόμη φορά ποινές. Τα κτήματα του Ληλαντίου μοιράστηκαν και πάλι σε Αθηναίους κληρούχους, ενώ πρόστιμα επιβλήθηκαν σε άλλες πόλεις.
Εκεί όμως που ο Περικλής εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα ήταν η Ιστιαία. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης εξορίστηκαν στη Θεσσαλία και τα κτήματά τους παραδόθηκαν σε 2.000 Αθηναίους κληρούχους. Η αυστηρότατη αυτή τιμωρία των Ιστιαίων, οφείλεται στο γεγονός της κατάληψης από Ιστιαιείς ολιγαρχικούς ενός πολεμικού αθηναϊκού πλοίου και της θανάτωσης του πληρώματός του. Σύμφωνα με τον Θεόπομπο από αυτή τη χρονική στιγμή και μετά ο Ωρεός είναι η πόλη, που πρωταγωνιστεί πια στα δρώμενα της Βόρειας Εύβοιας.
Νομίσματα Καρύστου
|
Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των Ευβοϊκών Εκδόσεων Κίνητρο, των διάφορων συντακτών των κειμένων και των κατόχων των φωτογραφιών. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση των Ευβοϊκών Εκδόσεων Κίνητρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου